Очаквайте от 13 август ново издание на "Снежно цвете и тайното ветрило" от Лиза Сий!

снежно цвете и тайното ветрило

 

През ХIX век, когато китайките са бинтовали краката си и са живеели почти в пълна изолация, жените в провинция Хунан са общували помежду си с древен писмен код – нюшу. Изписани върху ветрила и избродирани на кърпички, символите на тази тайна писменост разкриват техните радости, страдания и стремежи.

Именно нюшу свързва две момичета в приятелство, което оставя трайна следа в живота им. В дома на Лилия е донесено ветрило с предложение да се сприятели със Снежно цвете. От този момент нататък двете намират емоционален пристан от всекидневните трудности, доверявайки една на друга най-съкровените си мечти и тайни.
Лилия и Снежно цвете сключват уредени бракове, познават радостта от майчинството, преживяват времена на глад, чума и бунтове, но остават неразривно свързани. Докато едно недоразумение не поставя приятелството им под въпрос.
Лиза Сий представя изумителен портрет на отминала епоха, която оживява пред очите ни с цялата си красота и жестокост. Историческата достоверност, вплетена в елегантна и емоционално наситена проза, ще очарова почитателите на „Мемоарите на една гейша“.

Само голяма писателка като Лиза Сий може да пресъздаде не просто един образ, а цяла една култура и народопсихология, толкова различни от познатите ни.
Артър Голдън, автор на „Мемоарите на една гейша“

Стилът на авторката е изискан и увлекателен като красива приказка.
Буклист

 

Книгата през погледа на българските читатели

Първото издание на „Снежно цвете и тайното ветрило“ на български език излиза през 2009 г. в превод на носителката на наградата „Кръстан Дянков“ Светлозара Лесева. Десет години по-късно Издателска къща „Хермес“ дава нов живот на книгата с нова корица и оформление.
Ето какво споделят за романа българските читатели:

„Снежно цвете и тайното ветрило“ е откровен поглед навътре в женската душа, подсилен от изключително силната историческа обстановка, в която е поставен сюжетът. Книгата е толкова многопластова и завладяваща, че ми е трудно да повярвам колко много теми е събрала авторката в 350 страници. 
Милена Ташева, „Аз чета“

Лиза Сий успява да открехне вратата на един забранен, но и забравен Китай, и ни го рисува прекрасно с традиции и разбирания, които не са само странни за съвременния човек и за западния човек. Затова си струва да се прочетат, защото са един интересно разказан урок по история и психология на източната жена.
Гери Йо, www.tebeshirche.blogspot.com

Книгата заслужава много читатели. Увлекателна и силна! Поредното доказателство за физическата и духовна издръжливост в жестоки времена! 
www.zakkyartcafe.eu

Романът „Снежно цвете и тайното ветрило“ е въображение, елегантно функциониращо в светлината на историята, културата и традициите на Китай. 
Онлайн списание „За книгата“

 

За автора

Лиза Сий

Лиза Сий е родена в Париж, но израства в Лос Анджелис. Дете на американка и китаец, тя прекарва много време с роднините си в Китайския квартал. Историите им я вдъхновяват да напише първата си книга „На златната планина. Стогодишната история на моето китайско-американско семейство“. Книгата проследява животa на прадядо й – Фонг Сий, който преодолява безброй житейски несгоди, докато се установи в Америка и накрая става патриарх на Китайския квартал в Лос Анджелис. 
Докато прави проучвания за „На златната планина“, Лиза започва да работи и по първия си роман – „Цветна мрежа“, който се превръща в национален бестселър и е включен в класациите на Ню Йорк Таймс и Лос Анджелис Таймс за най-добри книги за 1997 г. За „Цветна мрежа“ писателката е номинирана за наградата „Едгар“ за най-добър дебютен роман. Следват още две криминални заглавия от същата серия: „Интериорът“ и „Костите на дракона“. 
Освен на писанетo, Лиза Сий посвещава времето си и на редица инициативи, популяризиращи традиционната китайска култура и изкуство и културната история на китайските емигранти в САЩ. През 2001 г. Организацията на американските жени от китайски произход й връчва наградата „Жена на годината“, а през 2003 г. получава отличие за дейността си от Музея на американците от китайски произход. 
Най-големия си успех като писателка обаче Лиза Сий постига с романите „Снежно цвете и тайното ветрило“ и „Любовта на Божур“, които й носят световно признание. Първият тираж на „Снежно цвете и тайното ветрило“ буквално е разграбен от книжарниците в САЩ. Книгата заема челни позиции в престижните класации на бестселъри няколко поредни месеца. Издадена е в над 35 страни и награждавана многократно. През 2011 г. по романа е заснет и филм.

 

Вижте повече за книгата тук.