Ако и вие сте като мен и сте затаили дъх в опит да задържите лятото, за да не се изплъзне неусетно между пръстите ви, то последният роман на Сю Муркрофт е перфектната книга, с която ще можете да изживеете последните три месеца отново, да се припознате в героите, да се влюбите в тях, да ги намразите и още веднъж да се потопте изцяло в едно назабравимо лято. Омайващата лятна история разкрива пред нас завладяващи пейзажи и тайни райски кътчета, заради които ще ви бъде непосилно да оставите книгата настрана.

В „Едно незабравимо лято“ авторката ни среща с двама души, обременени да носят тежестта от грешките на най-близките си хора, докато събират смелост да потърсят щастие там, където веднъж вече са го изгубили - Кланси и Арън – и двамата жертва на нестихващото си желание да бранят чувствата на семействата си, загърбвайки собствените си трепети, а Кланси, помагайки на жителите на селото, сякаш събира изгубените парчета от себе си.


„С всяка своя дума той беше потвърдил убеждението й, че точно сега тя има нужда от място като Нелсънс Бар. Сякаш й беше казал:“Това е тихо, безопасно и уединено местенце, където можеш да изясниш мислите си на спокойствие“.

Сю Муркрофт ни среща и с Нелсънс Бар –  живописно селце на бреговете на Норфък, кацнало върху скалите в близост до морето, без интернет връзка, което трудно може да бъде открито на карта, ала носещо в себе си магията на втория шанс и новото начало.



Историята в романа ни учи колко е важно да простим на онези, които най-силно са ни наранили, за да се освободим от товара на миналото и да продължим напред. С всяка следваща страница авторката умело предава контраста между слънцето, обляло живота наоколо в светлина и бушуващата буря в сърцата на различните персонажи, а с напредването на историята душите и мислите им се успокояват, така както морето се кротва след буря. Неусетно Кланси и Арън, нагазили надълбоко в своите проблеми, се оказват единствените хора, които могат взаимно да се измъкнат над повърхността за така жадуваната глътка въздух.

 

„Втурнаха се към ръба на скалата с викове и скочиха в бездната. Цопнаха се във вълните и потънаха в безшумния свят под повъхността.“

Сю Муркрофт със своя нюх към увлекателни истории, майсторско писане на любовни романи и страстта, която таи към морките приключения, сякаш е затворила лятното настроение между страниците на своя роман. А вие готови ли сте да изживеете отново едно незабравимо лято?

 

Автор на текста: Джулиана Стоянова, книжарница "Хермес" - Пловдив