Tайната рецепта за по-добър живот включва смелост,

страст и щипка магия


tainata recepta za vtori shans

За автора


Дж. Д. Барет е австралийска сценаристка и продуцент, чиято страст е кулинарията. „Тайната рецепта за втори шанс“ е дебютният й роман, превърнал се в световен бестселър.

Разпределя времето си между Сидни, залива Байрън и Лос Анджелис, където работи по няколко хитови телевизионни проекта и по следващата си книга.

За „Тайната рецепта за втори шанс“


Луси и съпругът й са главни готвачи и съсобственици на един от най-популярните ресторанти в Сидни. Системните му изневери и кражбата на рецепти обаче й идват в повече и Луси го напуска.

Докато безцелно обикаля улиците, тя се натъква на порутена сграда, която някога е била процъфтяващ ресторант. Луси надниква през мръсния прозорец и импулсивно решава да вдъхне нов живот на мястото.

Тя открива червено тефтерче с рецепти, принадлежало на харизматичния готвач Франки, починал преди трийсет години при неясни обстоятелства. Неговите специалитети – френска лучена супа, петел във вино и суфле с грюер, нямат равни и скоро клиентите започват да се тълпят на опашка. Странно, но Луси има чувството, че долавя присъствието на Франки и сякаш може да го види...

Пламенният готвач с неутолима страст към храната и жените ще се окаже скритото оръжие на Луси по пътя й към успеха. Но дали е достатъчно смела, за да повярва?


Отзиви за книгата


Сценаристката Дж. Д. Барет забърква вкусна история, чиято тайна рецепта дава втори шанс за щастие.

Дейли Телеграф

Интелигентно написан, завладяващ роман за неустоимо вкусна храна, изпитани рецепти за любов и смелостта да си дадеш още един шанс да бъдеш щастлив.

bol.com

Очарователен дебютен роман, който ще ви накара да се почувствате леко и безгрижно и ще ви се прииска да се влюбите.

Сидни Морнинг Хералд

 

Интервю


J.D.Barrett

 

Какво те вдъхнови да напишеш „Тайната рецепта за втори шанс“?

Всъщност това бе най-лошата година в живота ми. Все още се опитвах да се съвзема от развода си, когато бях разтърсена от загубата на двама много близки приятели. Смъртта им ме промени: осъзнах, че не трябва да пропилявам нито един миг от живота си. Намерих отдушник от мъката и хаоса в писането на романа, който завърших за рекордните шест месеца и посветих на приятелите си.

Работата ти в телевизията оказа ли влияние върху стила ти на писане?

Несъмнено. Писането на романа съчетава в себе си задушевността на воденето на дневник с дисциплината и структурата на писането на сценарии.

Как би описала „Тайната рецепта за втори шанс“ с едно изречение?

Нетипична любовна история с кулинарен привкус и щипка магически реализъм.

В книгата са включени и шестнайсет рецепти, сред които тази за сини сливи в бекон, френска лучена супа и гаспачо с омар. Какво е отношението ти към храната?

Баба ми, която ме е отгледала, беше невероятна готвачка и пазя рецептите й до ден днешен. Храната е неизменна част от мислите ми и именно тя връща вкуса към живота на Луси. Вярвам, че храната е от ключово значение за емоционалните преживявания, често готвя нещо специално, което ми служи за утеха, когато усетя липсата на близък приятел.

Ето и рецептата за суфле с грюер, а всички останали ще намерите в книгата.

 

Суфле с грюер


Необходими продукти:

80 г масло, нарязано на кубчета

75 г обикновено брашно

½ ч. л. прясно смляно индийско орехче

380 мл топло мляко

175 г ситно настъргано сирене грюер

1 ч. л. английска горчица (по избор, за по-пикантен вкус)

4 яйца (5, ако са по-малки), с разделени белтъци и жълтъци

сол и пипер на вкус

1½ чаши гъста сметана


Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете 6 огнеупорни купички (по 200 милилитра). Разтопете маслото в тигана на умерена температура, добавете брашното и индийското орехче и бъркайте непрекъснато, докато сместа се разпени.

Постепенно добавете млякото, като продължавате да бъркате, за да не се образуват ужасни бучки. Не спирайте, а след като получите гладка смес, продължете да бъркате, докато се сгъсти (5 минути). Поръсете с 80 грама от сиренето, добавете горчицата, ако сте решили да я ползвате, разбъркайте всичко и отстранете от огъня. Оставете леко да се охлади (2–3 минути).

Разбъркайте жълтъците, докато се смесят с останалите съставки. Подправете на вкус. Сместа сигурно вече е хомогенна и с превъзходна гъстота. Разбъркайте белтъците с щипка сол, докато започнат да се образуват средно твърди върхове (не бързайте, защото това е основата на суфлето!), след това прибавете една трета от белтъците. Разбъркайте сместа с останалите белтъци и я разпределете равномерно в купичките, като загладите повърхността. Поставете купичките в тава. Налейте вряла вода до половината им и печете, докато суфлето бухне и стане златисто (25–30 минути). Извадете го от фурната и охладете купичките 10 минути или малко по-дълго.

Прекарайте малък нож по вътрешността на купичките и ги обърнете върху тава с хартия за печене. Покрийте суфлето и го оставете в хладилника. Може да остане там до 2 дни.

Преди да сервирате, сложете суфлето в огнеупорни купички, полейте равномерно със сметана, поръсете с грюер и печете, докато се надигне и стане златисто (20–25 минути). Сервирайте горещо и консумирайте с интересни сътрапезници.

lgrueyere-souffle-One-Mag-March-TESCO-c18c4fcb-f480-4ba6-9afc-d395de0af0c5-0-1400x919