Още щом видях, че предстои нов роман от Блейк Крауч нямах търпение да го грабна в ръцете си. След като „Тъмна материя” остави толкова голям отпечатък в съзнанието ми, силно се надявах, че втората книга няма да ме разочарова. Преди няколко дни завърших „Променлива реалност” и смело заявявам, че на моменти беше дори по-добра от първата.

Обичам книги, които си играят с мозъка на читателя. Докато четях „Променлива реалност” се чувствах като във филм на Кристофър Нолан. Блейк Крауч омотава мрежа от мистерии, в които оплита четящия. Прелиствайки страница след страница, усещаме напрежението, което завладява целия ни ум. Признавам, че докато стигна до последното изречение, имах чувството, че получавам малки паник атаки, заради моментите, в които оставах изненадана какво всъщност се случва и колко различно от моите предположения се развива сюжетът.

Бари е обикновен полицай от Полицейското управление на Ню Йорк. Разведен, нещастен, загубил дъщеря си след злощастен инцидент. Срещаме се с него, когато той е на мисия и се опитва да спаси жена-самоубийца, болна от СФС – Синдром на Фалшивите Спомени. Болест, пред която светът е изправен и не всеки оцелява след нея. СФС е заболяване на мозъка, което отключва фалшиви спомени за минал живот в съзнанието на човека. Това предизвиква множество вариации на личността и невинаги хората са достатъчно силни психически, за да го преживеят. След неуспешното спасяване на самоубийцата, страдаща от СФС, Бари решава да проучи откъде произлиза тази болест и коя е първопричината за заболяването. Точно тогава Блейк Крауч ни хваща и повежда към вихрушка от минали, настоящи и бъдещи събития.

Хелена Смит е невроложка, създала стола, който пресъздава спомените, за да помогне на майка си, страдаща от Алцхаймер. Всичко в името на семейството и обичните ни хора. Тя не осъзнава как създава всемогъщо оръжие, много по-силно от нас хората и прекалено опасно, ако попадне в ръцете на грешните хора.

Колкото повече четем, толкова повече започваме да се объркваме. Идеята за времето, как то е неограничено и много по-силно от нас - хората, стои като център на сюжета. Минало, бъдеще и настояще се преплитат и на повърхността излизат много въпроси: Какво ще изберем ако може да се върнем назад във времето? Ще предотвратим ли събития, които са оказали пагубно влияние върху световната история, върху личната ни история? Готови ли сме да поемем последиците и егоисти ли сме, ако заради нас пострадат невинни души? Най-трудният въпрос, на който намираме отговор сред страниците, е „Ако се върнем назад в спомените си и предотвратим дадена ситуация, тя няма ли да се случи пак, но по друг начин?”. Предизвиквам ви!

„Променлива реалност” е една от малкото книги, които мога да сравня с филми като „Генезис” или „Интерстелър”. Блейк Крауч е моят Кристофър Нолан в литературата

Автор на текста: Вяра Недкова, книжарница "Хермес" - Пловдив