Храната е щастие! Тя е тази, която често свързваме с празнични събития и хубави спомени. Храната е и носител на традициите, които чрез семейните рецепти се предават от поколение на поколение.

В тази статия тя е главен герой, но ви я представяме по един различен начин. Тук ще намерите 6 рецепти от любими книги на ИК „Хермес“, които съчетават вкусните гозби с добре написана история.

„Под небето на Тоскана“

Пица с лучено конфи и наденица

Нарежете на ситно 3 глави лук и ги „разтопете: на слаб огън е тиган заедно с малко зехтин и 3 супени лъжици балсамов оцет. Лукът е готов, когато омекне и придобие цвят на карамел. Подправете с риган, сол и пипер. Запечете или сотирайте 2 големи наденици. Нарежете надениците. Настържете една чаша моцарела или пармезан.

Тесто: Разтворете един пакет мая в ¼ чаша топла вода и я оставете да предстои 10 минути. Забъркайте следната смес: ½ чаена лъжица сол, 1 чаена чаша захар, 3 супени лъжици зехтин, 1 чаша студена вода, и я изсипете в купчина от 3¼ чаши брашно. Месете тестото, докато стане гладко и еластично. Ако използвате кухненски робот, изчакайте докато тестото стане топка, след което продължете да го размесвате на ръка. После го поставете в намазана и поръсена с брашно купа и го оставете да почива 30 минути. Разточете го на един голям или два по-малки кръга и намажете със зехтин. Разпределете отгоре сиренето, лука и наденицата и печете 15 минути на 200 градуса.

„Хюга ваканция“

Risalamande

Снимка: nordicfoodliving.com

Risalamande е традиционен датски десерт, най-често сервиран на коледната вечеря. Той е направен от оризов пудинг (мляко с ориз), смесен с разбита сметана, захар, ванилия и нарязани бадеми. Сервира се студено с топъл или студен черешов сос.

„Магазинчето за шоколад и мечти“

Шоколадови курабийки
Съставки за около 30 броя

Снимка: iStock

250 г брашно
120 г захар
20 г ванилова захар
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
5 с. л. прясно мляко
150 г масло или маргарин
100 г шоколадови плочки

Изсипете в купа брашното, захарта, ваниловата захар, бакпулвера, солта и млякото. Разтопете маслото в микровълнова фурна и го добавете в купата. Разбъркайте добре. Накрая разбъркайте в още топлата маса шоколадовите плочки, докато леко се разтопят, така че да се получи мраморна шарка. Оформете от тестото топчета с размер на череша, сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, и лекичко ги натиснете. Печете 15–20 минути на 150°С (с включени горен и долен реотан).

„Бабо, разкажи ми спомен“

Триеница

Снимка: zvezdev.com

В тава се изсипват две чаши брашно и се разстилат на дъното. В купичка отделно се разбива едно яйце. Ръси се на капки от яйцето върху брашното, след което наръсеното се претрива между дланите. Същото – ръсене и претриване, се прави многократно. От претритото брашно се образуват едри трохи с формата на топченца и фитилчета.

Трохите се пресяват през сито, за да падне излишното брашно и да остане само „триеницата“. В тенджера се слага да заври половин литър прясно мляко, като се добавя „сол на вкус“. Във вече врящото мляко се изсипва триеницата и се оставя да поври няколко минути на по-слаб огън, докато се сгъсти. Накрая се натрошава сирене и се пуска бучка масло да се разтопи в кашата, като се разбърква. Триеницата може да се свари и във вода, както и да се направи сладка, вместо солена, като се подслади със захар или мед.

„Тайната рецепта за втори шанс“

Черешов коблер

Продукти:

4 чаши пресни череши, почистени, измити, проверени за качество и добре изцедени
2 с. л. царевично брашно
⅔ чаша плюс още две с. л. захар – по-добре нерафинирана
2 лъжици пресен лимонов сок (около половин лимон)
1 чаша обикновено брашно
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
85 г студено масло, нарязано на едри парчета
½ ч. л. настъргана лимонова кора и ½ ч. л. накълцан пресен розмарин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 170 градуса.
Над купа, достатъчно дълбока, за да не се изпръскате, отстранете костилките, изхвърлете ги и съберете черешите и малко сок. След това добавете към тях царевичното брашно, ⅔ чаша захар и лимоновия сок и разбъркайте внимателно, докато се смесят.
В малка купа сложете останалите 2 лъжици захар, брашното, бакпулвера, солта и маслото. Размесете всичко с пръсти, докато заприлича на трохи. А сега добавете ¼ чаша вряла вода и разбъркайте с дървена лъжица, докато маслото се разтопи напълно.
В хубава тава запечете черешовата смес, докато започне да пуска мехурчета. Извадете я от фурната. След като мехурчетата изчезнат, намажете черешите с маслена смес. А сега поръсете с настърганата лимонова кора и розмарина. Печете коблера върху средната решетка на фурната около 45–50 минути или докато отгоре стане златист.
Сервирайте го с качествен ванилов сладолед. Подгответе се за допълнителна порция.

„Магазинчето за чай и щастие“

Любимият чай на Лори:
джинджифил – лимон – мента

Съставки за 1 порция
1 парче пресен джинджифил
1 стрък прясна мента
2 лимонови резенчета
кафява захар или сироп от агаве

Начин на приготвяне:
Обелете джинджифила, нарежете го на тънки шайби и ги преместете в чаша за чай. Добавете няколко листенца прясна мента. Разполовете лимоновите резенчета и ги сложете в чашата. Залейте съставките с 200 мл вряла вода и подсладете по избор.