„Това беше смисълът на красотата – да лекува тъгата на света“

Джоя Дилиберто е автор на 7 книги – 3 исторически романа и 4 биографии. Тя е преподавател по Творческо писане в няколко американски университета и е работила като журналист за най-авторитетните американски издания. 

„Коко в хотел Риц“ е роман за една от най-интересните жени на ХХ век. Романът е съсредоточен върху най-малко познатия период от живота на модната икона и е изпълнен с любопитни исторически подробности. Джоя Дилиберто пише роман, който по нищо не отстъпва на останалите книги писани за Шанел. 

Коко извървява дълъг път от бедното си детство в сиропиталище до прочута дизайнерка и става част от бляскавия свят на богатите и известните. И то във време, в което жените на практика са били лишени от статут и са разполагали с ограничени възможности да се издигнат по друг начин.

„- Какво би станало с мечтите, ако хората бяха щастливи в реалния си живот?“

Романът „Коко в хотел Риц“ разказва за живота на Коко Шанел във Франция по време на Втората световна война и немската окупация на Париж. Шанел живее в апартамент в хотел „Риц“ през повечето време, защото е затворила бутика си и няма какво друго да прави, освен да съзерцава разрушенията от войната. По време на войната нейният апартамент е предоставен на немски офицери, а Коко е преместена в стаите за прислугата. Именно тогава тя се запознава със Ханс Гюнтер (Шпац) фон Динклаге – красив, възпитан и по-млад от нея с тринайсет години мъж, който говори перфектен френски. Коко е самотна, а сърцето ѝ копнее за любов и топлина след всички нещастни любови, които е преживяла. И все пак той е враг на Франция и член на нацистката партия. Но Коко се предава пред чара на Шпац. 

„Жена, която не е обичана, е изгубена.“

Несъмнено отношенията, които има с немския офицер са ѝ предоставяли удобствата, от които повечето французи са били лишени. Връзката им е страстна, но и опасна. Шанел е разкъсвана между сърцето си и гласа на разума. Ами, ако той наистина е шпионин? Дали я обича?

Много от най-близките до Коко хора се отдръпват от нея след връзката ѝ с фон Динклаге. Някои дори я обвиняват в предателство и шпионаж, но Коко не може да се откаже от Шпац, защото само с негова помощ може да освободи племенника си Андре. 

„- Една малка заблуда понякога върши много работа.“

Следват много събития, които променят живота на Коко и на Франция, а множество съдби са поставени пред изпитания. Докато един ден, в края на войната, Коко е задържана и разпитвана по обвинения в държавна измяна, породени от аферата ѝ с Шпац фон Динклаге. Дали Коко Шанел наистина е била шпионка? Или е била част от френската съпротива? Това ще разберете, ако погостувате на „Коко в хотел Риц“ и се потопите в нейната история с чаша червено вино и няколко запалени свещи. 

„- Не съм добър човек. Жалко. Само че в живота си съм направила повече добро, отколкото зло. Така е.“

„Коко в хотел Риц“ е разказ за избора, който една жена е направила, когато залогът е бил най-голям, за причините зад този избор и за последиците, понесени от околните. 

„Така забравяме. С всяка капка златист аромат. Златистият аромат на така скъпия ни живот. Златистият аромат, който прикрива безчестието на света.“

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарнница "Хермес" - Стамболийски