Представете си, че когато сънувате, виждате бъдещето на вашите близки. Мислите ли, че сте способни да носите това бреме? Джоуел вижда бъдещето - вижда както щастливите моменти, така и лошите. Той самият забранява на себе си да се влюбва, за да избегне поредния сън, поредната загуба, поредната болка.

Но съдбата изпраща на пътя му Кали. Кали бленува за истинската любов - чистата и неподправена любов, която сгрява сърцата ни и ни кара да усещаме пеперуди в стомаха. Както можете да предположите една нощ Джоуел сънува Кали и всичко се променя...

“- Татко, според теб до каква степен трябва да се жертваш за някого, когото обичаш? - Зависи какво се налага да жертваш. - Е, ако това е нещо, което би направило другия човек щастлив, но твоят живот ще стане много по - лош, трябва ли да го направиш?”

Докато четях книгата, в главата ми постоянно се въртеше следният въпрос:

Какъв ли би бил живота ми, ако знаех както ще се случи на хората, които обичам? Джоуел донякъде отговори на въпроса ми. За него това е като тежест, която бавно, но сигурно притиска гърдите му и прави всеки следваш дъх по-труден.

 

Срещата му с Кали е нещото, от което той се бои цял живот, а именно да се влюби. За него любовта не е опция, защото тя носи само още сънища, вина и болка.

„-Знам, че ме обичаш – нежно прошепва тя. – Не трябва да се страхуваш от това. Не се страхувам, мисля си аз. Ужасен съм.“

„Когато те сънувах“ е книга за любовта и саможертвата. Тази книга е емоционална, истинска и значима. Това е една от книгите, които искаш никога да не свършват, искаш героите да се борят, да се преоткриват и да бъдат щастливи.

„Защото любовта не е само лесният избор, простите решения - тя е и тежкото бреме, и трудните избори, тя е жертвите, които не искаме да правим.“

Дали той е достатъчно силен, за да избере любовта...? Дали тя е достатъчно смела, за да остане, знаейки бъдещето си? Прочетете и разберете.

 

Автор на текста: Камелия Салачкова, книжарница "Хермес" - Пловдив