Лятото е сезонът, който най-силно ни припомня за безгрижните дни от детството, изпълнени със смях и игри до късно. Най-лесният начин да се пренесем назад във времето е препрочитайки някоя любима книга. Затова ви представяме десет чудесни заглавия, които ще ви върнат в детството и ще ви припомнят за омагьосващата сила на мечтите и безкрайните приключения на дългите летни дни.

1. „Вино от глухарчета“, Рей Бредбъри

Надали има по-подходяща книга, която така добре да „бутилира“ лятото, така че винаги да ви чака топло и слънчево, когато имате нужда от него. Заглавието се отнася до виното, направено от листа на глухарчета и други съставки, често цитрусови плодове. В историята виното от глухарчета, направено от дядото на главния герой, служи като метафора за опаковане на всяка една от радостите на лятото в една бутилка. „Вино от глухарчета“ пресъздава момчешкото детство, преплитайки действителните преживявания на Бредбъри и неговото уникално въображение.

2. „Да убиеш присмехулник“, Харпър Ли

„Да убиеш присмехулник" е изключителен феномен в литературата. Весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли прорязва времето и все още учи читателя на удивителен брой полезни истини за живота. Историята и персонажите са донякъде базирани на живота на авторката, семейството и съседите ѝ, както и на събитията в нейния роден град в Алабама, когато тя е дете.

3. „Островът“, Александър Секулов

Всяко лято тринайсетгодишният Николас - цар на войната, и опасният инат Алекс - на осем години, прекарват ваканцията си на малък гръцки остров. Там живее техният добър приятел, албанчето Армандо – цар на мира. Неочаквано на острова пристигат техни връстници за международен курс по подводно гмуркане. Между двете групи започва безмилостно съперничество. Истинска битка. Не само за това кой да владее загадъчната скала в морето, но и за сърцето на една кралица с присмехулни очи. Всяко дете е само срещу всички, а всички – заедно срещу опасната буря. Докато момчетата не разберат със сърцата си, че любовта е само едно щастливо корабокрушение, в което се молиш да не те открият.

4. „Войната на таралежите“, Братя Мормареви

С приключенията на Камен, Маляка, Пантата и останалите са расли няколко поколения, преживявайки техните радости и тревоги, воювайки заедно с тях срещу ръмжащите машини и гаражите, изникващи върху игрището за баскетбол. Днес романът звучи актуално както някога – от борбата за добри бележки в училище, които осигуряват родителското благоволение, през смелите мечти за спортна реализация, та до въпроса дали има къде да лудуват малчуганите, вместо да се срастват малко по малко с клавиатурата и мишката. Отговори няма – всяко поколение има своите таралежи и те водят своята война за правото да бъдат свободни от всяка принуда.

5. „Моето семейство и други животни“, Джералд Даръл

Джералд Даръл посвещава живота си на съхраняването на природата и животинския свят, без значение дали става въпрос за розовия гълъб от остров Мавриций или за плодовия прилеп на Родригес. Но освен че защитава животните, той и пише забавно и информативно за своя опит и преживелици, докато обикаля света в издирване на животински видове. Намерението му точно преди 60 години при написването на „Моето семейство и други животни” е било да сподели знанията си за живата природа на остров Корфу, но в крайна сметка се оказва крайно забавно повествование и за собственото семейство на Даръл, чийто живот той оприличава на комична оперета.

6. „Том Сойер“, Марк Твен

Малкият палавник Том Сойер, който тайничко си похапва от сладкото на леля си, постоянно престъпва забраната й да се къпе в реката, не внимава в час или се забърква в най-невероятни щуротии, мигом печели сърцата на читателите. Сигурно защото в него те откриват самите себе си. И вече 120 години Том Сойер шества из целия свят. Последвайте го и вие! Очакват ви много забавления и смях…

7. „Бабо, разкажи ми спомен“, Ивинела Самуилова

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

8. „Ставри и Прокопи. Истории до контейнера за смет“, Ана Стоилова

Ставри и Прокопи са кучета и с удоволствие биха ви заговорили на улицата, но за жалост, вие няма да ги разберете – ще си помислите, че лаят. Те са персонажи от детството на две пораснали момичета и сега се завръщат, за да разместят местата на сериозното и забавното, на важното и незначителното, на страшното и обичаното, и дори да променят представата ни за времето. В новите им истории има малки недоразумения, прости обяснения на сложни казуси и мъдри заключения. Всичко е лесно, когато умееш да бъдеш приятел. И когато в небето над теб прелита ято чавки – сутрин на север, а вечер на юг.

 

9. „Звезден прах“, Нийл Геймън

Младият Тристан Торн е готов на всичко, за да спечели студеното сърце на красивата Виктория... дори да й донесе звездата, която двамата са видели да пада от нощното небе. Но за тази цел той трябва да отиде в непознатите земи от другата страна на древната стена, дала името си на неговото село. Отвъд тази стара каменна стена се намира Самодивската страна - където нищо, дори падналата звезда, не е такова, каквото си го е представял.

10. „Момчешки живот“, Робърт МакКамън

Зефир, 60-те години на XX век. Град, в който може да се случи всичко – в реката дебне древно чудовище, на което суеверните афроамериканци принасят ежегодна жертва, по шосето се носи призрачна спортна кола, по някое време и един трицератопс заживява наблизо; в гората вечна цел на ловците е легендарен бял елен, в църквата нахлуват разярени стършели; в бездънното езеро цамбурва кола със загадъчен труп в нея, а тъмнокожа столетница предизвиква изблик на расова омраза и отключва страховити събития с желанието си събратята й да помнят своето робско минало... През това време пък едно хлапе на име Кори Макенсън иска само да кара своето колело – Рокет, което си има собствена воля, да спаси кучето си от лапите на смъртта, да се отърве от зловещи побойници и най-важното – да лети на воля към магическия здрач на лятото.