Тръгна в полумрака към прозореца и когато отвори капаците, пред него се откри красивият пейзаж – кроткото лятно слънце, лекият бриз откъм морето и зелената планина, и всичко това придружено от непрекъснатата песен на щурците, които се връщаха през юни. За пръв път тази година не бързаше за никъде. Седна на перваза на прозореца и остави островът да завладее сетивата му.
От „Лимонов сладкиш с маково семе“

Докато ни разказва историята на отчуждените сестри Мария и Анна, Кристина Кампос ни повежда на една разходка из омайните улици на Майорка, изпълва сетивата ни с различни аромати и вкусове и пробужда забравени емоции. А ние ви предлагаме още няколко начина да се потопите по-дълбоко в атмосферата на „Лимонов сладкиш с маково семе“.

Лимонов сладкиш с маково семе от Кристина Кампос

Направете си виртуална разходка в пекарната

Макар историята на двете сестри в романа да е художествена измислица, основното място на действието – пекарната „Кан Моли“, наистина съществува. Истинското й име е Panadería pastelería Ca’n Molinas (Пекарна и сладкарница „Кан Молинас“) и се намира във Валдемоса, Майорка. Пекарната е създадена още през 1920 г. и през почти стогодишната си история печели признанието както на критиците, така и на многобройните си посетители. С помощта на новите технологии можете да посетите пекарната докато си седите удобно пред компютъра. Благодарение на подробното 360-градусово заснемане на Google, може да се разходите по улицата пред пекарната тук или да разгледате уютната градина тук и да си изберете сладкиш от витрината.

пекарна Кан Молинас Майорка

Обновете книгата си с рецепти

Освен рецептата за лимонов сладкиш с маково семе, романът на Кристина Кампос предлага още няколко интересни идеи за приготвяне на различни видове хляб, които всеки може да изпробва. Приканваме ви да опитате поне една от тях, ако искате да внесете топъл испански привкус в сивите зимни дни.

Научете майоркски и планирайте следващото си пътешествие

В „Лимонов сладкиш с маково семе“ ще намерите не само интересни рецепти, но и множество идеи за пътешествия – из красивата Майорка, непознатата Етиопия, старинния Хайделберг, а защо не и вълнуващ морски круиз? Ще научите кои са най-популярните имена в Майорка – Томеу и Каталина, както и множество интересни изрази на майоркски, че дори и няколко думи на немски, които могат да влязат в употреба по време на следващото ви приключение.

Ако все още не сме успели да ви изкушим, може да разгледате и трейлъра на книгата тук.