В ХХI век всички се интересуваме от външния си вид и се опитваме да изглеждаме в перфектна форма. За целта сме готови да спортуваме, да ограничим храната или дори да се подложим на пълен глад. В книгата „Храната може да ви излекува“, Д-р Мехмет Оз ни уверява, че не са необходими такива кардинални мерки, за да поддържаме добра фигура. Дори напротив – правилното хранене може да помогне в борбата с умората, да засили имунитета и да подобри паметта.

Д-р Оз подробно описва 21-дневен оздравителен план, включващ трите редовни хранения за деня + „междинни похапвания“. Счита се, че за човешкия организъм е нужно точно толкова време, за да се откаже от лошите навици и да успее да привикне към промените. По избор всеки може да си направи и индивидуален план, за чиято цел са дадени подробни напътствия. Този оздравителен план ще нормализира теглото ви постепенно, което няма да стресира организма и ще накара тялото да се чувства по-жизнено от преди. Честият прием на зеленчуци, непреработени храни и по-малкото добавена захар подобряват благосъстояние и след три седмици ще се чувствате по-стройни, по-здрави, по-щастливи и ще разберете как искате да се храните до края на живота си.

В книгата ще научите защо е необходимо да си носите винаги храна, защо виното е полезно, как да разчитате етикетите на храните, как блендерът може да се окаже ваш верен помощник, който да спомогне здравословния начин на живот и други полезни хитрини. Д-р Оз ни представя и тридневно лечебно прочистване, което е добре да се прави на всеки два месеца или непосредствено след период на претоварване с храна.

Храната има огромно значение за общото ни физическо и психическо здраве, стига да знаем как правилно да я съчетаваме в менюто си, а "Храната може да ви излекува" ще ви научи именно на това.

 

Автор на текста: Мария Манолова, книжарница "Хермес" - Сливен