Чудите се какво да готвите? Джейми Оливър идва на помощ. В новата си книга "7 начина" той е подбрал 18 най-често използвани продукта, които приготвя по 7 начина. Така може да избирате между над 120 рецепти за вкусни ястия, приготвени с минимални усилия.

"Където и да отида през последните три години – на родителска среща, на обществени събития или просто на улицата – ме питат кога ще напиша втора част на Рецепти с 5 съставки. Философията на тази книга много ви допадна, затова се опитах да я приложа и тук. Приемете тази книга като продължение на Рецепти с 5 съставки – и тук рецептите са лесни, стремим се към богат вкус с малко усилия, искаме да се забавляваме и да приготвяме засищащи и супервкусни ястия, които винаги се получават." 

Джейми Оливър

 

 Рецепти


ФУСИЛИ с броколи и риба тон, печени чушки, маслини и пармезан
4 порции | Време за приготвяне: 25 минути

1 глава броколи (375 г)
4 скилидки чесън
½ ч.л. едросмлян лют червен пипер
1 буркан (280 г) печени чушки
8 маслини
300 г фусили
40 г пармезан
1 консерва (145 г) филе риба тон в собствен сос

 

 

Отрежете твърдия край на стеблото на броколито. Нарежете розичките на малки парчета, а останалата част от стеблото накълцайте на ситно. Сложете всичко в голяма плитка касерола на умерен огън с 1 с.л. зехтин. Обелете чесъна, нарежете го на тънки филийки и го добавете заедно с лютия пипер. Прибавете отцедените и накъсани на парчета чушки. Почистете маслините от костилките, накъсайте ги и ги добавете. Гответе 10 минути, като разбърквате често.

Междувременно сварете фусилите в съд с вряща подсолена вода според указанията на опаковката, отцедете ги и запазете 1 ч.ч. от водата, в която са варени. Сипете пастата в тенджерата с броколите, настържете вътре по-голямата част от пармезана и разбъркайте, като разреждате със заделената вода. Добавете отцедената риба тон, подправете и разбъркайте отново. Настържете останалия пармезан на ситно, поръсете ястието и поднесете.

 

Чийзбургер с бекон, гъби, краставичка и заквасена сметана в меко хлебче
1 порция | Време за приготвяне: 12 минути

3 кафяви печурки
125 телешка кайма
2 тънки резена пушен шарен бекон
1 мека питка за бургер
2 ч.л. (препълнени) заквасена сметана
1 кисела краставичка
25 г сирене „Чедър“
1 с.л. сос „Уорчестър“

 

 

Отрежете пънчетата и долната част на гъбите (запазете изрезките за друго ястие). Сложете гъбите с отрязаната страна надолу в голям сух тиган с незалепващо покритие на силен огън и гответе 5 минути. Междувременно омесете каймата. Разделете я на две еднакви по големина топки, сплескайте ги до дебелина малко под ½ см и поставете по 1 резен бекон отгоре.

Обърнете гъбите, сложете бургерите в тигана с бекона надолу, поръсете с щипка морска сол и черен пипер и гответе на силен огън 2 минути, като притискате с шпатула, за да стане беконът хрупкав, след което обърнете бургерите и гответе само 1 минута от другата страна. Сложете гъбите върху бургерите, разрежете хлебчето напречно и бързо го запечете в тигана. Прехвърлете върху дъска за сервиране, намажете долната половина на хлебчето със заквасената сметана и поставете отгоре бургерите, гъбите и нарязаната на филийки краставичка.

Свалете тигана от котлона и настържете сиренето на едро на купчинка в най-чистата част от тигана. Сипете отгоре соса „Уорчестър“, наклонете тигана и бъркайте енергично 30 секунди, докато сиренето се разтопи. Изсипете соса върху бургерите и поставете горната част на хлебчето.


Ризото с гъби по нов начин - Микс от варива, мащерка, чесън и пармезан
2 порции | Време за приготвяне: 20 минути

1 глава лук
250 г кафяви печурки
½ връзка мащерка (10 г)
1 скилидка чесън
250 г микс от сварени варива
300 мл зеленчуков или пилешки бульон
40 г пармезан
1 с.л. (препълнена) нискомаслена заквасена сметана

 

 

Обелете лука, накълцайте го на ситно и го гответе с ½ с.л. зехтин в средна дълбока тенджера с незалепващо покритие на умерен огън. Отрежете долната част на гъбите (както е показано на снимката). Накълцайте изрязаните части на ситно и ги прибавете в тенджерата. Добавете половината от листата мащерка и гответе 10 минути или до омекване, като разбърквате често. Междувременно сложете тиган с незалепващо покритие на умерен огън с ½ с.л. зехтин. Подредете вътре гъбите с отрязаната част надолу и гответе до златисто, без да ги размествате (ок. 7 минути). Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Откъснете останалите листа на мащерката.

Сипете варивата и бульона в тенджерата с лука и ги оставете да къкрят 5 минути, като разбърквате периодично, докато сместа се сгъсти. Обърнете запържените до златисто гъби, сложете чесъна и останалата мащерка в тигана и гответе още 3 минути, като от време на време разклащате тигана. Настържете на ситно по-голямата част от пармезана и го добавете към варивата заедно със сметаната, разбъркайте и подправете. Разпределете ризотото в чинии, подредете върху него запържените гъби, поръсете с хрупкавия чесън и мащерката и настържете отгоре останалия пармезан на ленти с белачка.