В новата книга от поредицата легендарният Габриел Алон си партнира със съмнителен близкоизточен съюзник. Когато 12-годишната Джихан е отвлечена от елитно женевско училище, Алон - ръководител на израелското разузнаване, е сред първите отзовали се. Бащата на момичето Халид бин Мохамед - наследник на саудитския трон, привиква именно Алон на помощ, тъй като не се съмнява в ефективността му. Халид, някога смятан за реформатор, готов да внесе в страната иновативни индустрии и граждански свободи, днес е основният заподозрян в убийството на известен журналист. Ако случаят на Халид ви навява асоциации с Мохамед Бин Салман - реалния саудитски престолонаследник и убийството на журналиста Джамал Хашоги, не сте далеч от истината. В „Новото момиче” са сменени само имената.

В последните си няколко романа Силва насочва вниманието ни към текущи световни дела като намесата на Русия във вътрешните работи на редица държави и заплахата от глобалния тероризъм. Общото между тях разбира се е главният герой. В първите няколко романа от поредица Алон е представен като реставратор на антики, работещ за разузнавателната служба на Израел. През годините Алон прие разнообразни самоличности и ни предостави достъп до хора и места, които малцина някога ще видят. Сега, когато вече е публична личност, лишен от възможността да ползва прикрития, светът му е по-тесен и не толкова очарователен.

Действието се развива бавно и всяко чувство за неотложност е възпряно от въпроси и съмнения. В крайна сметка това не е просто история за отвличане, а разказ за премахването на един ужасен саудитски владетел, за да бъде инсталиран на власт друг, по-малко ужасен саудитски владетел.

Всичко това можеше да е част от реалната политика, ако не бе една твърде убедително написана художествена измислица.

Дали е време героят на Силва да се оттегли от терена и да остави неговите протежета да поемат делата му или авторът ще поднесе на Габриел Алон нови предизвикателства предстои да разберем през 2021 г.

 

Автор на текста: Даниел Костов, книжарница "Хермес" - Бургас