„Киномания“ 2018 ще се проведе в периода 15 – 29 ноември в НДК, а филмът, който е избран да открие фестивала, е по мотиви от емблематичния роман на Владимир Зарев - „Разруха“. Режисьор на продукцията е Петър Попзлатев, а сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов, Красимир Доков, Ицхак Финци и др.

руши видинлиев филм разруха

Руши Видинлиев в кадър от филма „Времето е наше“ по мотиви от романа „Разруха“

 

Литературно събитие, надминало националните граници

книга разруха от владимир зарев

През 2006 година „Разруха“ е преведена в Германия и издадена от „Кипенхойер и Вич“. По мнение на радио „Дойче Веле“, това е най-успешният български роман, излизал на немски език. 
Книгата е преведена и на руски език, а през ноември 2015 година Владимир Зарев я представи официално в Москва. Той беше специален гост на 17-ия Международен панаир за интелектуална литература Non/Fiction в руската столица.
Тази година със знака на Издателска къща „Хермес“ излезе дванадесетото издание на романа.
„Разруха“ е книга за събитията, сполетели България след 1989 година. Засегнати са темите за упадъка на политическата класа и продажността на институциите. В центъра на романа стои човекът, разпокъсан между властта, достойнството и любовта.

Отзиви

Владимир Зарев е не само заслужил герой на българската литература, а разказвач от европейски ранг – неговата “Разруха” обнадеждава и засвидетелства литературната европейска зрялост на България.”

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

Владимир Зарев стана известен в Германия с грандиозния си роман за времето на промяната „Разруха”, който е най-доброто, написано за прелома в Европа от 1989 г.”

Тагес Анцайгер


Владимир Зарев е изключително явление в българската литература.”

Нойе Цюрхер Цайтунг