„Дзен е простичко нещо... онова състояние на фокусиране, което е тук и сега“

Живеем все по-машинално и бързо, стресът и напрежението ни съпътстват почти постоянно. Все повече хора чувстват необходимостта да смъкнат емоционалния товар от себе си, търсейки помощ от някого или най-лесното - отивайки до книжарницата, където в последно време, изборът на книги за самопомощ е почти безграничен.

От години следя всяко ново заглавие за личностно развитие на пазара и в повечето случаи оставам разочарована, но Крис Прентис и книгата му „Дзен и изкуството на щастието“ наистина ме изненада!

Авторът е американец, написал десетки книги свързани с китайската философия и израстването, придобил световна популярност с интерпретациите си на древния китайски метод „И Дзин“. Прентис е директор на Център за лечение на зависимости в Малибу, водил е и семинари за личностно развитие.

Често чуваме, че е модерно да си „дзен“, но дали разбираме истинското му значение? Буквално „дзен“ означава „медитация“, но книгата не представя техники за медитиране, а разказва как може да внедрим дзен философията в живота си , за да намерим това, към което всеки човек се стреми - пълнокръвно щастие! Книгата е богата на множество сентенции и мисли на древни мъдреци, които чудесно допълват текста. Вероятно повечето хора, които дълбоко се интересуват от източните философии, са попадали на част от съветите и насоките, но едно от нещата, които ме спечели, е че Крис Прентис е съумял да представи чудесно синтезирано идеите си - всяко изречение в текста си стои на точното мястото, без излишни и празни обяснения за постигане на повече страници, с каквито често са запълнени повечето книги от жанра.

„Единствено ние сме онези, които дават силата на събития, които са привидно лоши в момента, когато се появят, да продължават да изглеждат лоши и след това.“

Всяко свое твърдение авторът подкрепя с примери от живота си, което е един от най-големите плюсове на книгата. В своите 164 страници Прентис успява да убеди, че си струва да направим малко усилие, за се отървем от оковите, които сами си поставяме, че „ние сме авторите на всеки следващ момент“, че целият стрес и болезнени преживявания могат да се преобразуват в мига, в който пренастроим погледа си над нещата, тук и сега, в настоящия момент.

„Вселената винаги се прицелва в най-слабата ви точка, защото тя най – много се нуждае от укрепване.“

Авторът описва живота си като дете, когато майка му се занимава с престъпни дейности и го учи да краде от четиригодишен, а впоследствие дълго време бизнес начинанията му остават съмнителни. С помощта на литературата той успява да промени възгледите си на 180 градуса и разбира, че всеки има силата да рестартира живота си. В книгата е описано и как да изградим своята лична житейска и мисловна философия, базирана на законите на Вселената. Самият Прентис е превърнал тази философия в своя и смело заявява, че ако действаме спрямо няколко прости Вселенски принципи, крайният резултат винаги ще бъде щастие – без изключения.

„Всяка случка в живота, дори болезненият опит, в общи линии ви предоставя само два избора: можете или да го проклинате и да го наричате „инцидент“, или да го наричате „късмет“. Научил съм, че само един от тези два избора може да ни донесе щастие и да ни помогне да донесем щастие на другите. Научил съм, че лошите събития просто не се случват.“

„Дзен и изкуството на щастието“ определено влиза в моя топ 3 на книги за личностно развитие. Буда се усмихва от корицата, а след последната страница и аз откликнах на тази усмивка!

 

Автор на текста: Йорданка Керемедчиева, книжарница „Хермес“ - Мега Мол