В края на 2018 г. с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ бяха издадени следните книги на емблематични пловдивски автори - „Запомнете Пловдив 5“ от Евгений Тодоров и „Боговете не пишат“ от Величка Настрадинова.

Знаците на Община Пловдив и Пловдив 2019

„Запомнете Пловдив 5“ от Евгений Тодоров

Запомнете Пловдив 5

„ЗАПОМНЕТЕ ПЛОВДИВ 5. Освобождаване от спомените“ е може би финалът на един 20-годишен труд.
Авторът събира спомени на пловдивчани – от 30-те години на миналия век насам, подрежда ги по махали и така се раждат първите четири тома на „Запомнете Пловдив“.
В петия том се описва основно животът в западните квартали на града – около Сахата и Бунарджика, Мараша, Матинчеви градини...
Авторът често излиза от начертания маршрут, за да се върне към стара тема или да коментира минали събития от днешна гледна точка. Тази книга е колкото за миналото, толкова и за 2018 година. Днес се вълнуваме от джендърите примерно, а този проблем е съществувал и едно време. Днес Бойко Борисов ходи при Путин, а помним ли Тодор Живков как ходеше при Брежнев? Фалшивите новини не са от днес – само че тогава им викахме „партенки“... И т.н.
Животът в миналото създава един паралелен свят, някой път спомените започват да тежат твърде много. Авторът разсъждава и върху този феномен, който сигурно познава доста добре. Може би затова слага точка на „Запомнете Пловдив“. Или поне засега.

От автора

Книгата може да видите тук

 

„Боговете не пишат“ от Величка Настрадинова

„Боговете не пишат“ от Величка Настрадинова

„Боговете не пишат“ е книга, изградена от божествено слово, където думите са забравили да умрат. Това е стилът на Величка Настрадинова. С трагична изящност тя поднася една симфония от девет смайващи истории за силата и слабостта на любовта, за злото и доброто, за смисъла или безсмислието на отмъщението, за силата на душата и силата на духа. За залеза на боговете и слънцестоенето на простосмъртните. 
Това са тъжни, весели, жестоки разкази за географията и историята на човешките страсти. Истории, споени от една наша съвременна реалност, поднесена като своеобразен антракт между действията на голямата пиеса. Като междувремие на големите смисли.
И всичко това е разказано толкова увлекателно, че става ясно защо боговете не могат да пишат.

Красимир Димовски

Книгата може да видите тук

 

Издателска къща „Хермес“ благодари на Община Пловдив за подкрепата към пловдивските автори.