В най-женския месец от годината от ИК „Хермес“ сме ви приготвили селекция от заглавия, с които може да зарадвате всяка дама. Красиви романтични сюжети се преплитат с вълнуващи истории за смели жени.

В тази статия ви представяме някои от заглавията на „Хермес“, които може да намерите в промоцията „Дамите в литературата“ на hermesbooks.bg

„Ана Каренина“

 

Една от най-вълнуващите любовни истории в световната класика включва и един от най-знаковите женски герои.

Ана Каренина, изглежда, има всичко: красива е, богата, омъжена е за влиятелен политик и обожава сина си. Но тя усеща, че животът й е пуст – до момента, в който среща елегантния офицер граф Вронски. В отчаян опит да открие смисъла в живота си, тя се противопоставя на традициите на обществото. И напуска съпруга и сина си, за да живее със своя любим.

„Времето на жените без часовник“

 

Петдесет години след публикуването на дебютния скандален роман на Естела Валиенте, разбунил литературните духове през 70-те години, младата и амбициозна журналистка Мая е готова на всичко, за да стигне до мистериозната писателка. Тя е решена да напише единствената официална биография на нобелистката, в която да зададе въпросите, будещи любопитството на литературните среди в продължение на десетилетия:

Защо писателката не дава интервюта?

Какво е довело до ареста й при диктатурата на Франко? И по-важното, как се е спасила от затвора?

Отговорите ще надхвърлят и най-смелите й очаквания.

„Пътуване към себе си“

 

„Пътуване към себе си“ е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето.

В книгата си Блага Димитрова поставя акцент върху моралните ценности, чувството за вина и отговорността. Тя ни помага да открием пътя към себе си, най-сложния, истински и стръмен път, криволичещ през житейските проблеми, тревожните мисли и порива на чувствата, защото:

„Само дълбоките дири значат истински изживян живот.“

„Въпросителната е половин сърце“

 

Като дете Елин живее на шведския остров Готланд. Домът й се намира само на няколко минути неспирен бяг от брега на морето. Тя помага на майка си в къщната работа и при грижите за по-малките й братя. Най-добрият й приятел е Фредрик, с когото обичат да гледат нощното небе. Детството им не е лесно, но намират утеха в чудесата на природата. Докато един ден не се случва нещо ужасно...

Днес Елин е световноизвестен фотограф и живее в Манхатън. Съпругът й е успешен бизнесмен, а дъщеря й учи в престижно училище за танцово изкуство. Но Елин сякаш живее с половин сърце. Така и не е успяла да изтрие от съзнанието си спомените за детството. Нито хубавите, нито лошите.

Един неочакван подарък ще напука тънкия лед, по който Елин едва балансира. След толкова години на мълчание Фредрик е кръстил звезда на нейно име.

„Дневникът на свекървата“

 

Няма как в селекция за дамите да подминем един забавен роман за най-деликатните отношения.

Този пълен със забавни истории, самоирония и житейска мъдрост дневник се води от Елена – московска интелектуалка, чието спокойно и подредено ежедневие е разтърсено от най-големия катаклизъм за една майка с единствено дете син. В живота й се появява най-страшната особа от женски пол – бъдещата й снаха, с която тя ще трябва да дели Даня. Нюся определено не е подходящата половинка за този красавец с телосложение на римски атлет (както го описва майка му). Затова Елена едва прикрива своята неприязън към момичето и провинциалните му родители. Дълбоко в сърцето си новоизлюпената свекърва предусеща, че бурята тепърва ще се разрази. А както мнозина знаят от собствен опит, при такива яростни сблъсъци няма победители.

Още предложения от промоцията „Дамите в литературата“ може да намерите ТУК.