"Берлинска любовна песен" разказва трогателната любовна история на момче от Хитлеровата младеж и циганка от пътуващ цирк. Макар и невъзможна, границите на тяхната любов доста често се размиват. Защото не можеш да избереш за кого ще запърхат онези пеперуди в корема. А за Макс и Лили - героите на романа, това се случва още през първата им случайна среща. Разделени от обстоятелствата, те не се забравят, за да се срещнат три години по-късно.

Малко книги разказват за циганския геноцид през Втората световна война и тази е една от тях. От цветния и забързан живот в цирк, волното пътуването по света и интересните цигански легенди, разказвани пред топлия лагерен огън, Лили и семейството й попадат в един сив свят на напрегнато очакване и миризма на смърт.

История за една циганка в концлагера "Аушвиц" и младеж, принуден да даде живота си за родината. История, разказана от два гласа, пренасяща те в мизерията на лагера, където "улицата представляваше река от хлъзгава тиня, която течеше между два реда бараки, всичките боядисани в еднакъв сиво-зелен цвят" или сред танкове, окопи и "тела, обвити в дим и пламъци". История, която буквално те хваща за гърлото и дълго след това не те пуска.

Мей кали и мури мей гугли авела. Колкото по-тъмен е плодът, толкова е по-сладък.

Това е книга за различните човешки съдби - от една страна за манипулацията, извършена върху цяла една нация, а от друга - за надеждата. Надеждата, която крепи човешките същества и която им дава сили да преживеят всички терзания върху душите и телата им.

Няма радост без скръб, смях без сълзи, триумф без трагедия.

Книгата е вдъхновена от разказа на германски евреин бежанец, прекарал известно време в концлагер и от интереса на авторката към циганския холокост. Някои от героите са действителни личности.

 

Автор на текста: Михаела Хаджиева, книжарница "Хермес" - Централ