Барбара Делински е родена и израснала в предградие на Бостън. През 1967 се дипломира като бакалавър по психология в университета "Тъфтс", а през 1969 г. защитава докторска степен по социология в Бостънския колеж. Преди да се отдаде на писателската си кариера, Барбара Делински е работила като изследовател в "Масачузетската общност за предотвратяване на насилието спрямо деца" и като фотограф и репортер за "Белмън Херълд".

Написала е над 60 книги. След първите си стъпки в романтичния жанр тя бързо се ориентира към по-сериозната женска проза. Романите й се продават в милиони екземпляри по цял свят. 

Най-новият й роман "Седмица край морето" излиза на 11 август и ни потапя в една история за море, семейство и любов сред крайбрежието на Роуд Айлънд. Вижте защо е избрала да пише именно за това място.

 

Как Барбара Делински избира дестинациите за своите романи

 

Изберете място, което познавате добре

Най-важното при писането е да можете да нарисувате привлекателна картина за читателя, но за целта тя трябва първо да бъде оформена в ума ви. За това помагат личните преживявания, защото най-добре пишем за ситуации и места, които познаваме. Аз подбирам и дестинации, на които се чувствам удобно и приятно, а след това читателите споделят, че тези емоции се усещат в текста и поведението на героите.

Изберете място, на което искате да бъдете

Читателите обаче искат разнообразие, авторите също, затова понякога може да избягаме от познатото и да пишем за местата, за които най-често си мечтаем. Обикновено си задавам въпроса: „Къде искам да бъда през следващите 18 месеца?“ - средно толкова време ми отнема да завърша една книга. Винаги ставам в 5 сутринта, за да пиша. Как да се накарам да стана толкова рано, ако не ме очаква обещание за някоя интересна локация, в която ще прекарам следващите часове? Освен това моите герои често са изправени пред трудност или предизвикателство, а тези житейски битки се водят доста по-леко, когато си на вдъхновяващо място. Затова, например, за "Преди и отново" избрах Върмонт, а за "Седмица край морето" - Роуд Айлънд.

Изберете място, на което читателите ще се насладят

Всички ние обичаме да се изгубим в хубава книга, а това става още по-лесно, когато действието се развива някъде, където можем да се пренесем с удоволствие. Затова се старая да подбирам дестинации, които със сигурност ще очароват читателите. След това често се случва книгата да доведе до организиране на редовни туристически обиколки из тези места. Разбира се писателят може да избере и някое съвсем случайно градче... Като се замисля, може би ще е интересно да затворя очи, да посоча към картата и да пиша за първата точка, на която пръстът ми се спре…

Изберете място, което отговаря на сюжета или напаснете сюжета към мястото

Ако пиша семейна история през лятото, каквато е едмица край морето", красивият Роуд Айлънд е чудесно решение. Голяма част от моето семейство живее там и мога да свържа любими лични моменти с него. За "Преди и отново" избрах измислено място във Върмонт, което изградих по подобие на Удсток, защото аз и съпругът ми постоянно ходим там за ваканциите. Там децата ни се научиха как да карат ски. Единият ми син живее в този район и само преди няколко години ми организира най-хубавото парти за рожден ден в дома си… Така че този щат и местностите му са пропити с хубави спомени и емоции, които много лесно претворявам в романите си.

 
Най-важното обаче е писането и четенето да носят удоволствие. За мен изборът на правилната дестинация, на която да отведа героите си, е стъпка в тази посока. Надявам се и вие да го усетите докато се наслаждавате на красотата на Роуд Айлънд и „Седмица край морето“!