Чрез историята на главния герой в „Най-богатият човек на света“ Рафаел Видак предоставя на читателите полезни съвети и насоки за справяне с житейските трудности и големите, неочаквани промени. Книгата е събрала много мъдрост и вдъхновение, както ще видите в тези седем цитата, които подбрахме за вас.

книга най-богатият човек на света от рафаел видак издателска къща хермес


Рано или късно всички изпитваме неудържим импулс да придадем смисъл на живота си, да узнаем неговата цел, затова сме готови на всичко.

***

Нещата, които ни се случват, включително онези, които ни се струват случайни, също произлизат от нашето вътрешно състояние. Когато го проумеем, това ни предоставя едно чудесно качество – отговорността. Животът не преминава покрай нас, ние правим така, че да ни подмине. Това не е лесно за разбиране, още по-малко – за приемане. Много по-простичко е да отклоним отговорността си към други хора... или към лошия късмет.

***

Будистите твърдят, че болката е необходима, но страданието не е задължително. Съгласен съм с тази идея, тъй като болката се ражда при всяка промяна и продължава толкова, колкото е необходимо да продължи. Но страданието се появява само когато не се оставяме да бъдем водени от тази промяна, когато с нокти и зъби се вкопчваме в познатото минало. Затова е толкова важно да изоставим всичко, което има нещо общо със загубата, за да можем да се отворим за новото.

***

Вероятно в тази вселена съществуват безкрайно много закони – отговори той, – но има три от тях, които си струва да имаш предвид при всяка криза. Първият е, че никой без изключение не преминава през някоя трудност, която не е в състояние да преодолее. Вторият е, че цялата болка и всички усилия винаги се възнаграждават, и то с добавка и в най-подходящия момент. А третият закон е, че всичко наистина важно, което ни се случва, преследва постигането на един мъдър промисъл, който рано или късно проумяваме.

***

Самоуважението е първата проява на чистата любов, която се поражда в нас... към самите нас. Това е чувството, което се надига в сърцето ни, след като са се стопили ледовете, които са го покривали като броня. То ни подтиква да се грижим за себе си с нежност и разбиране, да се вдъхновяваме, за да постигнем това, за което мечтаем, да се наслаждаваме на всяко преживяване.

***

Някои тръгват на далечни пътувания, сменят партньора или страната си, изкачват планини, рискуват живота си... търсейки това, което им липсва и което дори те самите не знаят какво е. Но го търсят на грешното място. Съществува само едно кътче, където можем да намерим нашата цел в живота, Николас – каза Даниъл, докато сочеше гърдите си, – тук, а не отвън.

***

Понякога животът ни отнема по болезнен начин онова, което ценим най-много, но това се случва само когато сме подготвени да постигнем нещо по-добро. Всяка трудност, всеки камък по пътя ни са само ценни възможности да продължим да растем и да се свържем отново с нашето естествено състояние на удовлетвореност.


А вие имате ли си любим цитат от „Най-богатият човек на света“

Прочетете повече за книгата тук или вижте интервю с автора тук.