На 26 март на български език излиза най-продаваната книга за кетогенно хранене в "Амазон" - "Ръководство по кетогенна диета за начинаещи" от Ейми Рамос. По този повод подбрахме за вас 6 интересни факта за кетогенната диета, които може би не знаете.

кетогенна диета за начинаещи

  1. Режимът е създаден през 20-те години на миналия век с цел лечение на припадъци при деца, но става популярен през 90-те години, когато холивудска звезда разказва в телевизионно шоу за смайващите ефекти, които кетогенната диета има върху здравето на сина й.
  2. Това е единственият начин на хранене, при който наистина горим мазнини. Минималният прием на въглехидрати води до състаяние на кетоза, при което организмът използва мазнините като основен източник на енергия.
  3. Докато организмът преминава от режим на горене на въглехидрати към фаза на горене на мазнини, се наблюдават странични симптоми, които се наричат „кето грип“, тъй като наподобяват симптомите на настинка. Те са показател, че в организма действително настъпват метаболитни промени, и за радост отшумяват за няколко дни.
  4. Кето диетата не просто води до сваляне на излишни килограми, но и според данните значително помага при редица неврологични и сърдечно-съдови заболявания, менопауза, диабет тип 2.
  5. Твърди се, че кетогенният режим е мощно оръжие срещу рака, защото раковите клетки се унищожават при нисковъглехидратен начин на хранене.
  6. Ако практикувате кетогенна диета, не се налага да ограничавате калориите, порциите и броя на храненията!

Бонус: Известни последватели на режима са Хали Бери, Адриана Лима, Алисия Викандер, Леброн Джеймс, Мик Джагър.   

А сега и вие можете да се присъедините към тях с помощта на "Ръководство по кетогенна диета за начинаещи"!