Здравословното хранене се превръща във все по-популярна и обсъждана тема. Многобройни книги и предавания говорят за правилното хранене, полезните храни, най-добрите начини за приготвянето и консумирането им... В един момент обаче се оказва трудно да се ориентираме в морето от информация и да решим кои съвети да следваме. Затова подбрахме за вас 3 книги, които представят най-новите тенденции в храненето и получават възторжени отзиви от читателите по цял свят – доказателство, че насоките в тях са наистина полезни!

 

"Ферментиране на храните за здраве" от Катрин Аткинсън

Ферментиране на храните за здраве - книга от Катрин Аткинсън

Авторката има над 60 издадени готварски книги със здравословни рецепти. Във „Ферментиране на храните за здраве“ тя обръща внимание на много актуална напоследък тема - чревната микрофлора и ферментирането на храните като начини да си набавим полезни бактерии и храносмилателни ензими. 
Киселото зеле и заквасеното мляко са неизменна част от българската кухня, но в тази книга ще намерите нови рецепти и полезна и практична информация. В нея са включени 40 рецепти за храни и напитки, сред които добре познатите ферментирали туршии и кисело мляко, както и някои по-малко популярни като режувелак, кокосов кефир и кимчи. Освен това ще научите основните техники за ферментиране на зеленчуци, плодове и мляко и приготвяне на жива хлебна закваска.

 

„Яжте мръсно“ от Джош Акс

Яжте мръсно

Джош Акс е нутриционист и водещ експерт по функционална медицина. В книгата си „Яжте мръсно“ той представя своята философия за здравословен начин на живот и хранене. Основна тема е синдромът на пропускливите черва, който е една от основните причини за много от най-разпространените заболявания. „Яжте мръсно“ предлага любопитна информация, рецепти, тестове и конкретни съвети за справяне с чревната пропускливост. Д-р Акс не само следи най-новите научни открития, но и успешно ги съчетава с основните принципи на натуропатията и многовековната здравна традиция. С тези си умения той печели не само доверието на олимпийския отбор по плуване на САЩ, чиито хранителни режими съставя, но и на милионите си последователи по цял свят.

 

„Лечителят медиум: най-полезните храни“ от Антъни Уилям

LECHITELIAT MEDIUM NAI-POLEZNITE HRANI

Първата книга на Антъни Уилям„Лечителят медиум“, му спечели хиляди почитатели в България. В световен мащаб той има над 3 милиона последователи, а негови клиенти са филмови и музикални звезди, бестселърови автори, успели спортисти и влиятелни бизнесмени. 
В „Лечителят медиум: най-полезните храни“ той ни разкрива непознатите лечебни свойства на над 50 храни: плодове, зеленчуци, билки и подправки и диворастящи храни. Антъни Уилям обръща внимание на първоизточниците на някои от най-разпространените заболявания в момента, дава конкретна и практическа информация кои храни биха ни помогнали да се справим с тях, както и кратки рецепти, които можем ежедневно да прилагаме в удобството на своя дом.


Бонус: „Храна, здраве и щастие“ от Опра Уинфри

Храна здраве щастие - книга с рецепти от Опра Уинфри

Прекрасната готварска книга на Опра Уинфри съдържа над 100 здравословни рецепти. Макар в основата си това да е кулинарна книга, авторката включва и лични истории за дългия си път към здравето и щастието.
Към всяка рецепта са приложени хранителните й стойности и количеството калории и смарт точки, за да се улесни изграждането и поддържането на здравословни хранителни навици.
Преди всичко обаче тази книга е посветена на радостта от храна и щастието да я споделиш с любимите хора. Храната, която не само поддържа тялото здраво и силно, но и подхранва душата.