„Зимата на нашите писма“ е най-успешният роман на испанската писателка Анхелес Доняте. Книгата разказва за малкото селце Порвенир, чиято поща ще бъде затворена и пощаджийката Сара ще бъде принудена да се премести в града. Тази несправедливост мотивира хората от селото да започнат да пишат анонимни писма, с които да изплетат една верига от думи, толкова дълга, че да стигне до столицата, и толкова здрава, че никой там да не успее да я разкъса. Освен вдъхновяваща история за силата на общността и приятелството, романът се оказва извор и на множество интересни факти за епистоларния жанр, литературата, поезията – и не само. Вижте три от тях, които със сигурност ще събудят любопитството ви.

Stastieto e chsha chai s teb

 

1. Скритото послание в името Порвенир
Името на селцето, в което се развива действието на романа – Порвенир, означава „бъдеще“. По този повод в едно интервю Анхелес Доняте казва: 
В основата на романа е посланието за силата на малките неща, които всеки от нас може да направи. Не е случайно, че селото се казва така. Бъдещето е нещо, което градим заедно. Жителите на Порвенир вземат писалка и лист хартия и пишат своята история. Те отказват да изгубят и да позволят пощата им да бъде затворена – и така променят бъдещето си и бъдещето на своето село.
Освен това има и едно малко градче в чилийска Патагония със същото име, което посетих преди години и което ме омагьоса със своята красота.

2. Побратимените градове
Анхелес Доняте споменава за южноамериканското градче Порвенир и в книгата, като го побратимява с измисленото от нея испанско селце. Включването на побратимените градове и села в историята е още един начин, по който авторката напомня за силата на общността и как – въпреки далечните разстояния – може да се чувстваме свързани и да си помагаме. 
Чрез побратимяването се създават условия за сътрудничество между малки и големи градове, села и общини в цял свят. Гражданите получават възможност да споделят проблеми, да обменят опит и идеи в различни сфери – като изкуство и култура, спортни дейности, икономическо развитие и др. През 1957 г. е основана Световната организация на побратимените градове, а на 22 февруари всяка година се чества Световният ден на побратимените градове. Много населени места в България вече си имат по един или дори повече градове братя. Една чудесна възможност да опознаем хората от други части на света!

3. Писмата и епистоларният жанр
В основата на сюжета на книгата стои писането на писма – не само като метод за предаване на информация, но и като начин да излеем спотаените чувства, които ни е трудно да споделяме. Именно от този стремеж към разкриване и изразяване на най-съкровените мисли се ражда писмото още през късната елинска древност. В литературата за първообраз на епистоларния роман може да се смята „Героини“ от Овидий, който съдържа писма на прочути жени до техните неверни любовници. Първият същински епистоларен роман, какъвто го познаваме днес, е „Затвор на любовта“, написан през 1485 г. от испанския автор Диего де Сан Педро. В България жанровото изграждане на епистоларната литература започва през XIX век.

Вие обичате ли да четете книги, съставени от писма, телеграми и бележки? Имате ли си любим епистоларен роман? Ако все още не сте го открили, може да потърсите вдъхновение в „Зимата на нашите писма“.

 

Вижте и интервю с авторката тук.