С края на лятото идва и завръщането на работното място след седмици ваканция. Ако все още мечтаете за безвремието на почивката и ви е трудно да се завърнете към всекидневните задачи, подготвили сме няколко книги, с които промяната може да стане много по-бързо и приятно! Тези 10 тематични заглавия ще ви покажат тънкостите на общуването, техники за мотивация и как да разпределим по-добре задачите в ежедневието си. За да бъдете организирани, продуктивни, но най-вече удовлетворени от това, което вършите.

1. „Как да общуваме на работното място“, Лейл Лоундз -

Ако спадате към преобладаващия процент хора, вие не харесвате работата си и по-точно – не харесвате работната си среда. Може би това се дължи на критичния ви или твърде контролиращ шеф, или пък на недисциплинираните ви подчинени. Възможно е и колегите ви да са интриганти и подмазвачи или пък заядливи клиенти да ви докарват до лудост. Каквато и да е причината, лошата новина е, че не можете да влияете на поведението на другите. Добрата новина е, че ако промените подхода си към околните, ще повлияете на отношението им към вас и работата ви ще е по-приятна и продуктивна.

2. „Атомни навици“, Джеймс Клиър –

"Атомни навици“ предлага доказана стратегия за успех. Независимо дали сте лидер, който иска най-доброто за екипа си, атлет, който се готви за състезание, или просто човек, който не може да откаже цигарите, да свали някой килограм или да намали стреса в живота си – тази книга ще ви помогне да постигнете целите си стъпка по стъпка.

3. „Супер фокус“, Майкъл Хаят -

Всички ние разполагаме с по 168 часа на седмица, но все не ни стигат, нали? Работата поглъща лъвския пай – повечето работим по седемдесет часа седмично и ни остава все по-малко време за почивка, спорт, семейството и приятелите – нещата, заради които животът е велик. Обикновено приемаме, че продуктивността означава да намираме или пестим време. Не е така. Продуктивността означава да накараме времето да работи за нас. Представете си отново да имате свободно време. Това не е празна надежда. Може да постигнете своя супер фокус. Започнете сега.

4. „Креативност“, Михай Чиксентмихай -

След като теорията за състоянието на поток намира широк отзвук в научните среди по цял свят, Михай Чиксентмихай представя анализ на изследването си на креативността. Според него в процеса на създаването на нова идея или продукт неминуемо се забелязват условията за поток. Книгата се основава върху интервюта с видни представители от различни сфери на живота. Целта на автора е да покаже, че творческите постижения са резултат на синергия между дългогодишен упорит труд и много други фактори, а не просто плод на въображението или внезапно просветление.

5. „Силата на кога“, Майкъл Бреус –

Всеки от нас има индивидуален биологичен часовник. Той влияе върху всяка функция в тялото и контролира всичко - от размножаването на раковите клетки до целокупността на имунната система. Съществува цяла съкровищница от изследвания по темата, за които обаче обществеността знае твърде малко. Тази книга събира, систематизира и представя достъпно тези знания. Нещо повече: тя ще ви помогне бързо да откриете своя хронотип и осезаемо да промените качеството на вашия живот.

6. „Безкрайната игра“, Саймън Синек –

Синек дава съвети за бизнеса, лидерството, живота, етиката и морала. Подкрепени са с интересни примери от икономиката, науката, политиката: войната на САЩ във Виетнам, „битката“ между Apple и Microsoft, устойчивостта на Victorinox, отговорността на Patagonia, самоотвержеността на руския ботаник Н. Вавилов и на неговия екип през Втората световна война, причините за икономическите кризи и много други.

7. „Как да говорим с всеки във всяка ситуация“, Ема Сарджънт, Тим Фиърън -

Повечето от нас изпитват несигурност в някои ситуации - независимо дали трябва да влязат в стая, пълна с непознати, да отидат на парти, да говорят пред аудитория, или просто да разговарят с някого на четири очи. Тази книга е за всички, които искат да узнаят как да подходят към всяка ситуация, с произволен брой или тип хора, и да се чувстват уверени, докато го правят. Това е практически наръчник, който бихте искали да вземете със себе си, преди да излезете!

8. „Силата на навиците“, Чарлз Дюиг –

След задълбочено проучване на навиците на отделни хора, на големи компании и дори на обществото като цяло, Чарлс Дюиг установява, че е достатъчно да променим един ключов навик, за да постигнем значима промяна. От книгата ще научите защо някои хора и компании не успяват да се променят въпреки дългогодишните си усилия, докато други го правят сякаш за една нощ. Ще посетите лаборатории, където невролозите изучават как се формират навиците. Ще откриете до каква степен изградените навици са били решаващи за успеха на олимпийския рекордьор Майкъл Фелпс, на основателя на „Стaрбъкс“ Хауърд Шулц, на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг. Ще надникнете в кухнята на „Проктър и Гембъл“ и в организацията на „Анонимните алкохолици“.

9. „Заобиколени от идиоти“, Томас Ериксон -

Имате ли чувство, че сте заобиколени от идиоти, които не разбират какво им говорите и какво се иска от тях? А хрумвало ли ви е, че въпросните идиоти са просто различни от вас хора, които наред с недостатъците си притежават и силни страни? В тази книга Томас Ериксон анализира отличителните характеристики на четирите основни типа поведение, които той разделя на четири цвята, и ни показва кое ги прави толкова различни.

 

10. Продължавай напред, Остин Клиън -

Творческият живот няма крайна точка. Той не е линия, а крива. Така че открий ежедневната си рутина, защото днес е единственият ден, който има значение. Прекъсни връзката със света, за да се свържеш със себе си – понякога е достатъчно само да превключиш на самолетен режим. Излизай навън и се разхождай (както режисьорът Ингмар Бергман казва на дъщеря си, „Демоните мразят чистия въздух“). Обръщай внимание на какво обръщаш внимание. Тревожи се по-малко за правенето на нещата и повече за стойността на това, което правиш. Вместо да се фокусираш върху оставянето на свой отпечатък, работи за това да оставиш нещата по-добри, отколкото си ги намерил. „Продължавай напред“ е за всеки, който се опитва да води смислен и продуктивен живот.